Feb
06
2018

Waarom is spelen belangrijk voor de ontwikkeling van een kind?

Steeds meer wordt de digitale wereld geïntroduceerd aan kinderen vanaf een zeer jonge leeftijd. De dagen worden steeds voller gepland en presteren is belangrijker dan vermaak. Zo zien we de wereld voor kinderen voor onze ogen steeds meer veranderen. Maar zijn deze veranderingen wel goed? Moeten we dit zelf afremmen? Wat is in het belang van het kind? Volgens tientallen speltherapeuten en kinderpsychologen is spelen nog steeds de belangrijkste tool om de ontwikkeling van een kind te stimuleren. Al vanaf jongs af aan is het dan ook aan te raden om spel in de dag te brengen. Op Babyideaal.nl vind je verschillende activiteiten die je met de allerkleinsten kunt ondernemen.

 

Wat leren kinderen via spel

Kinderen leren alledaagse dingen via spel. Herinner je maar de eerste maanden van je kind. Als je een drukke dag had gehad, lag je kind vaak even jammerend boven voor het in slaap viel. Hij verwerkte de dag. Een ouder kind doet dit precies zo. Door te praten kunnen zij bepaalde situaties uitleggen en verwerken. Met spel kunnen ze dit beter begrijpen. Denk bijvoorbeeld aan een bezoekje aan de kapper. Als je vervolgens thuiskomt is de kans groot dat je kind dit na gaat spelen.

Wat kun je zelf doen?

 

Spelen betekent niet direct dat je je kind moet inschrijven op verschillende sportclubs en dat je verplicht bij elke speeltuin moet neerstrijken. Het is vooral belangrijk om je kind uit te dagen de eigen fantasie te gebruiken. Geen hele dagen voor de televisie of op de tablet doorbrengen dus. Denk aan spelletjes die je vroeger zelf leuk vond om te doen. Misschien speelde je graag schooltje of deed je alsof je in een denkbeeldige supermarkt liep. Bouw eens een schuilplaats met je kind en zorg voor dekens en kussens om hem in te richten. Stimuleer vooral de eigenschappen van je kind: speelt hij/zij graag buiten of is het kind liever binnen?

Comments are closed.